Marche |
||
Oldtidens romere var vilde med vin fra Picenum, som Marche hed dengang, og forsteninger viser, at der har været vinproduktion her siden jernalderen. Om det var etruskerne eller picenerne, der startede, er forskerne uenige om, men man kan i det mindste dokumentere den vilde vinstok, "Vitis Vinifera Silvestris", helt tilbage til omkring 700-tallet. Navnet Marche (Le Marche er flertalsformen af det 'markgrevskab' på italiensk) hentyder til tiden, hvor området var styret af germanerne og hvor det bestod af mange mindre markgrevskaber (mark: germansk ord for grænse). I dag er Marche mest besøgt for sine dejlige sandstrande, men det er ikke svært at finde andre gode grunde til et besøg. Foruden at være et vidunderligt, fredfyldt sted, placeret imellem Appenninerne i vest og Adriaterhavet i øst, vil man nemlig også opdage et smukt bakket landskab med små, muromkransede middelalderbyer, slotte og klostre placeret på hver bakketop. Det var især hvidvinen Verdicchio, der med sin grønne amforaformede flaske for et par årtier siden satte Marche på vinkortet. Denne oftest meget lette hvidvin blev tidligere nærmest betragtet som en italiensk souvenir, men det er der nu lavet om på. Ud med amforaflasker og ind med kontrol med høsttider og vinifikation. Resultatet er en nuanceret og interessant vin. Andre hvidvine er på vej, bl.a. den interessante og "genopstandne" Pecorino, som har et interessant og temmelig usædvanligt lagringspotentiale. Tidligere dominerede hvidvinene totalt, men indenfor de seneste år er der kommet mere balance i regnskabet. De kendteste rødvine udgøres af Montepulciano-typen Cònero DOCG og den Sangiovese-baserede Rosso Piceno DOC, men der findes også IGT rødvinen Marche Rosso, som fra visse producenter kan være en overvældende oplevelse med sine 13,5% alkohol. Marche tæller 17 DOC(G) zoner og én IGT-zone.
|
Falerio D.O.P Cantina Offida Offida Falerio D.O.P er en stilfuld, strågul hvidvin med grønne reflekser. Duften er karakteristisk og indbydende og smagen dyb, typisk og karakteristisk for druen. Hoveddruen er som angivet Pecorino (85-100%) og regulativet tillader op til 15% lokale ikke-aromatiske grønne druer. Pecorino levede i mange år i total glemsel, men et utrætteligt dokumentations- og udviklingsarbejde har betydet, at man nu dels kan fastslå, at druen har sin oprindelse i Marche, dels at der er tale om en drue med et kæmpe potentiale.Pecorino, Passerina, Trebbiano |
|
75 cl | 12,5 | 3-4 år | Frisk, aromatisk |
Pecorino, |
Pecorino DOCG Cantina Offida Offida Pecorino DOCG er en stilfuld, strågul hvidvin med grønne reflekser. Duften er karakteristisk og indbydende og smagen dyb, typisk og karakteristisk for druen. Hoveddruen er som angivet Pecorino (85-100%) og regulativet tillader op til 15% lokale ikke-aromatiske grønne druer. Denne vin her er 100% på Pecorino. Pecorino levede i mange år i total glemsel, men et utrætteligt dokumentations- og udviklingsarbejde har betydet, at man nu dels kan fastslå, at druen har sin oprindelse i Marche, dels at der er tale om en drue med et kæmpe potentiale. Pecorino, Passerina, Trebbiano |
|
75 cl | 13,5 | 3-4 år | Frugtagtig, stilfuld |
Pecorino |
Il Montanaro Cantina Offida Offida Il Montanaro er en stilfuld, strågul hvidvin med grønne reflekser. Duften er karakteristisk og indbydende og smagen dyb, typisk og karakteristisk for druen. Hoveddruen er 100% Pecorino men regulativet tillader op til 15% lokale ikke-aromatiske grønne druer. Offida Pecorino udmærker sig ved en, for hvidvine, helt usædvanlig holdbarhed. Således er der eksempler på vertikalsmagninger af 19 år gamle vine, hvor de ældste blot adskilte sig fra nyere årgange i farve og fylde, men var fuldt drikkeklare. En perfekt ledsager til grillet eller stegt skaldyr. Serveres bedst ved 10°C. |
|
75 cl | 13 | 4-6 år | Intens fyldig frugtagtig |
Pecorino |
Rosso Picino D.O.P Cantina Offida Offida Rosso Picino D.O.P er rubinrød med tendens til granatrød. Den er indbydende med en yderst kompleks og let æterisk bouquet og den er velsmagende, harmonisk, typisk og karakteristisk for druerne. Obligatorisk lagring er 2 år, hvoraf mindst 6 måneder skal være på træfade. Endelig skal vinen raffineres yderligere med 6 måneders lagring på flasken, hvorefter den kommer til salg. |
|
75 cl | 13 | 3-4 år | Frugtagtig frisk |
Montepulciano, |
Rosso Picino D.O.P Superiore Cantina Offida Vinen er mere intens rubinrød med tendens til granatrød med alderen. I næsen er der sort frugt og krydderier, Smagen er rig og kompleks, hvor frugt og ege toner er perfekt afbalanceret. De ældre Montepulciano vinstokke gennemsyrer vinen med en følelse af overflod og dybde. Fin længde i eftersmagen. Serveres bedst ved 16-18°C. |
|
75 cl | 13,5 | 4-6 år | Frugtagtig frisk |
Montepulciano, |
Il Podesta Cantina Offida Denne vin er lavet på Cantina Offidas bedste druer som er omhyggeligt udvalgt fra deres bedste marker. Vinen er en klassisk Rosso Piceno Superiore som repræsenterer vinområdets bedste egenskaber. Der er noter af blåbær og vild timian og strukturerede tanniner. Umiskendelig maritim karakter (Offida ligger mindre end 30 minutter fra Adriaterhavet). Dette er en vin af området par- excellence . Serveres bedst ved 17-18°C. |
|
75 cl | 14,5 | 6-8 år | Fyldig, kraftig |
Montepulciano, |
Serpente Aureo Cantina Offida Opkaldt efter en lille smuk teater i Offida, dette er Cantina Offida highend vin, med hjælp fra Cabernet Sauvignon tilføjes mere krop, struktur og balance til frugtrige stil der er Montepulcianos kendetegn. Denne blanding bliver yderligere forstærket fra 36 måneder i franske træ barriques og Tonneaux . Alt dette giver en kraftig smag som er rig på tørret frugt, krydderier og røget smag med en vidunderlige længde. Dette er en vin af området par- excellence . Serveres bedst ved 17-18°C. |
|
75 cl | 15 | 6-8 år | Fyldig, kraftig |
Montepulciano, |
Lacrima di Morro D'alba Doc Cantina Offida Ordet Lacrima betyder dråbeformet på italiensk, og er formentlig en henvisning til det faktum, at bærrenes tynde skind har en tendens til at spække dryppe safter ned på ydersiden af klassen. Lacrima betyder også "rive" på italiensk. Lacrima vine er aromatiske, i næsen intense blomster og krydrede dufte med en frisk bær-dominerede smag i ganen. Lacrima har lav garvesyre og anses normalt bedst til at drikke unge. Serveres bedst ved 17-18°C. |
|
75 cl | 12,5 | 3-4 år | Fyldig, frisk |
Lacrima |