topreklame-nyheder-image

 

topreklame-nyheder

topreklame-restpartier-image

 

topreklame-restpartier

topreklame-kontakt-image

 

topreklame-bestilling

Calabrien

Calabria har stolte, vinhistoriske traditioner. Et sagn fortæller, at det var vinmarkerne langs det Ioniske Hav, som inspirerede grækerne til at præge deres mønter 'Oenotria', Vinens Land. En anden beskriver, hvordan de calabriske atleter skålede i vinen Krimisa, under deres triumfer i De Olympiske Lege. Denne vin menes at være identisk med rødvinen Cirò, som dermed er en af de ældst, kendte vine i Europa. Calabrien var historisk en af de vigtigste vinregioner i Italien. Grækerne indførte omkring 800¬-700 f.Kr. egne metoder og druesorter (herunder greco, gaglioppo og montonico bianco). Efter perioden med græsk dominans kom romerne, som især synes at have kunnet lide vinene fra den tyrrhenske kyst. I århundre¬derne efter romerne var Calabrien udsat for et utal af invasioner og belejringer, men under hele denne perio¬de bevarede Calabrien et virkeligt godt ry for produkti¬on af kvalitetsvin, herunder især sorte, alkoholrige rød¬vine og søde, fede dessertvine. Siden phylloxera i 1930'erne er det imidlertid nærmest gået ubrudt ned ad bakke.

Der er mange flere af denne slags legender og sagn i Calabria, og de er altid spændende at lytte til, men det er fremtidsudsigterne for Calabrias vinproduktion desværre ikke helt. Årsagen er manglende fremsyn i regionen. "Hvorfor dog bekymre sig om det?" virker det som om man tænker. "Kunderne køber jo alligevel". En af årsagerne kan være, at vinproduktion ikke spiller den store rolle for regionens økonomi. Olivenolie, citroner, korn og diverse grøntsager (tomater, peberfrugter og auberginer) er vigtigere.

Det manglende fremsyn er trist, da Calabria har utrolige muligheder. Det smukke højland giver ideelle forhold til produktion af mange spændende vine. Den kendteste rødvin fra regionen er Cirò, og den er måske den egentlige årsag til det manglende fremsyn. Den er nemlig så udpræget en succes, at man i mange år har slået sig til tåls med status quo.

På grund af den internationale efterspørgsel efter hvidvin, har et stigende antal seriøse og fremsynede vinproducenter dog startet udviklingen af nye varianter, og noget tyder på, at de røde vine er ved at følge med, selv om de endnu er få. En del af forklaringen kan ligge i dårlig teknik og udstyr, da Calabria er Italiens fattigste region. Men noget er heldigvis ved at ske.

Trods en række gode producenter og fremragende vine, lever de fleste af dem helst i fortiden. Calabria har 12 DOC-vine, men regionens vinmæssige fremtid ligger måske et helt andet sted. Interessant nok har regionen nemlig flere IGT-vine end DOC, og med den større spændvidde og de øgede muligheder, som IGT-regulativerne giver producenterne, tyder noget på, at det er her vi skal holde opmærksomheden rettet imod.

Hoveddruer for de rødes vedkommende er Gaglioppo (synonym for Frappato) som har sine typiske kendetegn ved duft af jordbær, blåbær og hindbær.

Druesorterne i Calabrian er typisk Aglianico, Chardonnay, Frappato, Gaglioppo, Greco Bianco, Greco Nero, Malvasia Bianca, Merlot, Nerello Cappuccio, Nerello Mascalese, Sangiovese, Trebbiano.

Cirò er Calabriens ældste og mest kendte vin. CIRÒ DOC
Cirò er Calabriens mest berømte vin, og i egen indbild¬ning også den ældste. Myten går på, at vinen i antik¬ken muligvis kaldet Kremissa fra området skulle være skænket til vindende calabriske atleter, når de vendte hjem fra de olympiske lege. Underforståelsen er natur¬ligvis, at dette er en afspejling af områdets exceptionelle velegnethed for vindyrkning. Ciròs status som antik vin er da området vel undt, men den behagelige myte synes netop her at have været en sovepude for de fleste.
Cirò dyrkes dels på den smalle, flade kyststrimmel mod joniske Hav, dels på op til 250 m høje bakker, der strækker sig fra Silas østligste udløbere ned mod havet. Den traditionelle zone for dyrkning af Cirò vinene, kommunerne Cirò og Cirò Marina, udgør Classico zonen. Klimaet er meget varmt, men en smule køligere i de højeste bakker bagtil i området. Jordbunden i bakkerne er fortrinsvis lys, kalkholdig lerjord, der er god til at hol¬de på vand, hvilket er en vigtig egenskab i det bentørre klima. På sletten bliver denne jord delvis mere sandet. Hvidvinene er, når de er bedst, friske, letdrikkelige og typiske greco dominerede vine, der skal drikkes inden for to år fra høst. Rosevinene kan være virkelig gode med en charmerende, frisk og livligt bærpræget natur. Ciròs stærke kort er imidlertid rødvinene, som udgør langt størstedelen af produktionen. De bedste eksemplarer forener gaglioppos typisk krydrede og tørre frugt med en velgørende, fast saftighed og et ganske langt liv. Det varme klima giver sjældent store udsving fra årgang til årgang.

Calabria 3 Calabrien

Calabrien 1

Ippolito vinmark 2

Ippolito vinmark 3

Ippolito vinmark

 Res dei

IPPOLITO 1845- Ciró Bianco Res Dei

Ciro Bianco Res Dei er en skøn hvidvin fremstillet af druen Greco Bianco, en gammel indfødt drue dyrket nær det Ioniske hav Cirò, iflg. legenden er det "vin af guderne " Vinen er fremstillet på den for området mere end tusind år gamle druesort Greco Bianco, og kun de absolut bedste af slagsen bliver sendt til pres. Res Dei er en hyldest til en lokal legende, som betegnede Cirò-distriktets vine som "vino degli dei" - Gudernes Vin.
Vinificeringen kommer fra en blanding af druer høstet i 2 forskellige trin for at øge friskhed og aroma af den første høst og struktur ved den anden. 

Vinen har en smuk halmgul farve samt en yderst aromatisk, intens og vedholdende duft og smag med noter af modne tropiske frugter og herlige florale toner i retning af hvide blomster. Smagen er frisk af Middelhavet med en charmerende mineralsk finish.

Den er ideel til grillet eller stegt fisk samt lyse kød- og fjerkrætyper som eksempelvis svinemørbrad og kylling.

VinAvisen, uge 12, 2013:
"En vidunderlig hvidvin med en aromatisk duft af forårsblomster og en fyldig smag med en behagelig fedme og forfriskende noter af limeskal. En perfekt vin til laks og hummer."

Vinskribent Rasmus Holmgaard, uge 28, 2014: ★★★★★
"Vidunderlig næse af orange, lime, mynte og en dyb, nøddeagtig toffee, selvom vinen tilsyneladende ikke har fået fad. Who cares. Det smager skønt og hænger flot sammen med den kontante struktur, der drives af en hidsig syre, der flår mundvandet ad kanalerne og gøre vinen stærkt velegnet til dyb- og pandestegt fisk og skaldyr – gerne i den krydrede afdeling. ***** (5 ud af 6)"

 

 

ikon-hvidvin
 
99,00 kr
pr. flaske
 
70,00 kr
pr. fl. v/6 flasker 
ikon-indhold 75 cl ikon-procent 13 ikon-holdbarhed 4 år ikon-smag Frisk
Frugtig
ikon-drue Greco Bianco ikon-til-afkoelesikon-til-fiskikon-til-sommerikon-til-barbecue
 Mabilia

IPPOLITO 1845- Ciró Rosé ''Marbilia''

Farven er flot rosafarvet. I næsen toner af hindbær, ribs, jordbær, stikkelsbær samt friske roser. 

En vis sødme fornemmes i næsen. Smagen er umiddelbart meget frisk, senere kommer den fyldige lidt fedmefulde smag med de klassiske krydrede røde kirsebær. God balance mellem frugtsyren og fedmen i vinen som skaber er dejlig harmonisk vin.

Dejlig som et glas på terrassen eller til en forret i sommer månederne såsom fisk, kylling eller pastaretter.

 

 

 

ikon-rose
 
99,00 kr
pr. flaske
 
70,00 kr
pr. fl. v/6 flasker 
ikon-indhold 75 cl ikon-procent 12,5 ikon-holdbarhed 4 år ikon-smag Frisk tør
god syre
ikon-drue Gaglioppo ikon-til-afkoelesikon-til-fiskikon-til-sommerikon-til-barbecue
 I Mori

Ippolito 1845 - I Mori Rosso I.G.T

 

Cantina Vincenzo IPPOLITO er Calibrians ældste vingård. I 1950'erne arvede Antonio vingården fra sin far Don Vincenzo. I dag er det sønnen Don Antonio som administrere vingården sammen med hans børn.

Vingården har i dag 100 hektar med vinmarker som strækker sig langs de blide bjergskråninger. Familien bruger en kombination af traditionnelle og moderne vinfremstillingsteknikker og gør alt for at Calabriens vine udtrykker deres potentiale for regionen.

Gaglioppo er den fremherskende røde sort i Calabrien. Den er også kendt som Lacrima Nera i Italien (Black Tears) . "I Mori " er en vellykket blanding mellem de ældste indfødte druer Gaglioppo (70%) i Calabrien og de store "Bordeaux" druer Cabernet Sauvignon (30%). 

Farven er rubinrød. I næsen komplekse aromatisk udtryk af modne røde frugter kombineret med krydderier, vanilje og noter af balsamico. Smagen er fyldig, varm og velafbalanceret med skønne tanniner.

 

ikon-roedvin
 
119,00 kr
pr. flaske
 
100,00 kr
pr. fl. v/6 flasker 
ikon-indhold 75 cl ikon-procent 13,5 ikon-holdbarhed 6 år ikon-smag Fyldig
Kraftig
Tør
ikon-drue Gaglioppo
Cabernet Sauvignon
ikon-til-festikon-til-dekanteringikon-til-madvinikon-til-barbecue
160 anni 

Ippolito 1845 - Calabria Rosso I.G.T. ''160 Anni''

Dette er vinen som i 2005 markerede Ippolitos 160 års jubilæum. Vinen er et udtryk for Ippolitos lidenskab og vilje til at vise Galglioppo-druens storhed i en mere innovativ form.
Vinen er lavet 100% på den lokale drue Gaglioppo, kun husets bedste druer er anvendt, inspireret af Valpolicella er druerne tørret ca. 60 dage som ved Amarone hvorved smagen bliver mere fyldig og koncentreret med en alcoholprocent på 15%, lagres efterfølgende 12 måneder på Barrique.

Resultatet er en bombe af moden, sødmefuld frugt, med det klassiske tørstof fra Galglioppo-druen. Vinen byder på en kompleks frugt med aromaer af modne mørke bær, viol, tørret frugt og sødmefulde krydderier. Den er ekstremt fyldig og rund med en vedvarende finale.

Vinen kan anbefales til kød, vildt og evt. modne, cremede oste med sødmefuld garniture, men den er også perfekt som meditationsvin.

 

ikon-roedvin
 
249,00 kr
pr. flaske
 
200,00 kr
pr. fl. v/6 flasker 
ikon-indhold 75 cl ikon-procent 15 ikon-holdbarhed 10 år ikon-smag Fyldig
Kraftig
ikon-drue Gaglioppo ikon-til-egetraeikon-til-lagringspotikon-til-pizzaikon-til-barbecue