Veneto |
||||
Med sin beliggenhed i Norditalien grænser Veneto mod vest til Lombardia, mod nordvest til Trentino-Alto Adige, nord mod Østrig, øst mod Friuli Venezia-Guilia og Adriaterhavet og mod syd Emilia Romagna. Alpernes beskyttelse, Gardasøens varme og mildhed, slettelandets kontinentale klima og andre meteorologisk forhold, skaber yderst gunstige betingelser for vinproduktion i Veneto. Man mener, at Veneto har sit navn fra en illyrisk stamme, veneterne, der boede i området i oldtiden, og lige siden etruskerne har regionen været kendt for vinproduktion. Arkæologiske fund daterer sig helt tilbage til omkring år 1000 fvt. Veneto er intaliens tredje mest producerende region. Sammen med Piemonte og Toscana kommer nogle af italiens bedst kendte vine herfra: Soave, Valpolicalle og Bardolini. Soave, Garganega og Trebbiano di Soave, er italiens mest populære tørre hvidvin. Den kommer også i en mousserende version og i den søde Reciotto variant. Venetos vinkort omfatter 25 DOC og 2 DOCG-typer, og produktionen er den højeste sammenlignet med andre regioners DOC. Det skyldes dels storproduktionen fra 1960'erne og 70'erne, hvor Valpolicella, Bardolino og Soave blev produceret og markedsført yderst effektivt. Soave blev faktisk den mest solgt vin i USA og Valpolicella havde enorm succes i Europa, men konsekvensen var lav kvalitet til lave priser. Fra 1980'erne og 90'erne har billedet heldigvis ændret sig, bl.a. efter at udbyttet er blevet mindre pr. hektar. Veneto har stadig storproduktion, men kan samtidig holde et højt kvalitetsniveau. De små producenter klarer sig også bedre og bedre, især de, som laver enkeltmarksvine.
Den første Amarone Den første tørre rødvin med navnet "Amarone" på etiketten, var en 'Fiaschetti Amarone 1938' fra Gaetano Dall'Ora på La Cantina Sociale di Negrar. Flasken kom i handlen i 1942, men typen blev først godkendt som DOC i 1968. Hvis vi vender blikket til nutiden, kan Amarone della Valpolicella DOCG betegnes som en særdeles kraftig og karakteristisk rødvin. Farven er intens mørk rubinrød til mørk granatrød, især efter længere lagring. Duften er karakteristisk og markant, men man falder sjældent i svime over bouquet'en. Det er helt andre strenge, der slås på her. Smagen i Amarone della Valpolicella DOCG er yderst fyldig og varm, men samtidig også fløjlsblød med smag af både chokolade, rosiner, tørret rød eller mørk frugt, krydderier, tjære og mokka, som regel ledsaget af markant syre og tanniner. Amarone har ofte har en let jordagtig karakter. Efter høsten lægges druerne på træriste, stråmåtter eller plasticbakker, ofte på tørrelofter med gennemtræk, hvor de i gennemsnit tørrer i 3 måneder for at koncentrere smagsnuancerne. Herefter gæres druerne, der nu næsten ligner rosiner, hvilket giver en yderst kraftfuld og stærk vin, der fra visse producenter kan sammenlignes med Bourgogne i store årgange. Lagringspotentialet er stort. Således kan Amarone della Valpolicella DOCG i gode årgange gemmes i 20 år eller mere, og i denne periode udvikles en enorm finesse og kompleksitet. Mange foretrækker dog vinen som ung, hvor den stadig har sin friskhed og livlige frugt. Første møde med en "gammel" Amarone kan nemlig være en ret voldsom oplevelse. |
Valpolicella regionen Pier Palo Antolini besøg