topreklame-nyheder-image

 

topreklame-nyheder

topreklame-restpartier-image

 

topreklame-restpartier

topreklame-kontakt-image

 

topreklame-bestilling

Veneto

Med sin beliggenhed i Norditalien grænser Veneto mod vest til Lombardia, mod nordvest til Trentino-Alto Adige, nord mod Østrig, øst mod Friuli Venezia-Guilia og Adriaterhavet og mod syd Emilia Romagna. Alpernes beskyttelse, Gardasøens varme og mildhed, slettelandets kontinentale klima og andre meteorologisk forhold, skaber yderst gunstige betingelser for vinproduktion i Veneto.

Man mener, at Veneto har sit navn fra en illyrisk stamme, veneterne, der boede i området i oldtiden, og lige siden etruskerne har regionen været kendt for vinproduktion. Arkæologiske fund daterer sig helt tilbage til omkring år 1000 fvt.

Veneto er intaliens tredje mest producerende region. Sammen med Piemonte og Toscana kommer nogle af italiens bedst kendte vine herfra: Soave, Valpolicalle og Bardolini. Soave, Garganega og Trebbiano di Soave, er italiens mest populære tørre hvidvin. Den kommer også i en mousserende version og i den søde Reciotto variant.

Venetos vinkort omfatter 25 DOC og 2 DOCG-typer, og produktionen er den højeste sammenlignet med andre regioners DOC. Det skyldes dels storproduktionen fra 1960'erne og 70'erne, hvor Valpolicella, Bardolino og Soave blev produceret og markedsført yderst effektivt. Soave blev faktisk den mest solgt vin i USA og Valpolicella havde enorm succes i Europa, men konsekvensen var lav kvalitet til lave priser.

Fra 1980'erne og 90'erne har billedet heldigvis ændret sig, bl.a. efter at udbyttet er blevet mindre pr. hektar. Veneto har stadig storproduktion, men kan samtidig holde et højt kvalitetsniveau. De små producenter klarer sig også bedre og bedre, især de, som laver enkeltmarksvine.


Amarone DOCG
Amarone della Valpolicella DOC har længe været en særdeles populær rødvin internationalt, og ikke mindst danskerne har taget denne rosinbombe til hjertet. I øvrigt en ting som italienerne stadigvæk klør sig lidt i nakken over, men heftige, varme og lagrede vine har altid tiltrukket de danske smagsløg, en tendens der for alvor startede i 1980'erne, da spanske Rioja-vine havde deres storhedstid under de nordlige himmelstrøg.

Navnet 'Amarone' er udledt af det italienske ord for 'bitter' (amaro) og benyttes for at adskille den søde dessertvin Recioto della Valpolicella DOCG (på samme druesammensætning), som den tørre type oprindeligt stammer fra. En Amarone er kort fortalt en udgæret version af dessertvinen Recioto della Valpolicella DOCG.

Amarone della Valpolicellas internationale popularitet er ikke gået upåagtet hen i støvlelandet, hvor vinifikationen de seneste år konstant er blevet justeret og forfinet. Konsortiet bag Amarone della Valpolicella DOC så derfor efterhånden de kommercielle muligheder i produktudvikling og målrettet markedsføring, hvorfor de ansøgte ministeriet om at få vinen hævet til DOCG. Godkendelsen kom den 24. marts 2010, hvorefter den saftige sag nu hedder "Amarone della Valpolicella DOCG". Et vigtigt ekstra "G" blev dermed tilføjet på etiketten.

Tildelingen af den nye DOCG betyder, at kravene til vinifikationen er øget væsentligt, udbyttet pr. ha er sænket, druesammensætningen er ligeledes ændret samt flere andre forhold. Om dette nødvendigvis udmønter sig i et endnu bedre produkt, vil tiden vise.

Fakta om vintypen:

Vin: Rødvin
Smag: Tør
Fylde: Kraftig
Min. alkohol: 14%
Obl. lagring: Min. 2 år på fad
Obl. lagring: Min. 1 år på flaske
Gemmepotentiale: Over 10 år

barrel

Valpolicella 1
Landskabsbilleder - Valpolicella

LS 3 Druer til Amarone

Valpolicella 2 Landskabsbilleder-Valpolicella

Valpolicella 5 Landskabsbilleder-Valpolicella

LS 2 Veneto vinmarker

Den første Amarone

Den første tørre rødvin med navnet "Amarone" på etiketten, var en 'Fiaschetti Amarone 1938' fra Gaetano Dall'Ora på La Cantina Sociale di Negrar. Flasken kom i handlen i 1942, men typen blev først godkendt som DOC i 1968.

Hvis vi vender blikket til nutiden, kan Amarone della Valpolicella DOCG betegnes som en særdeles kraftig og karakteristisk rødvin. Farven er intens mørk rubinrød til mørk granatrød, især efter længere lagring. Duften er karakteristisk og markant, men man falder sjældent i svime over bouquet'en. Det er helt andre strenge, der slås på her.

Smagen i Amarone della Valpolicella DOCG er yderst fyldig og varm, men samtidig også fløjlsblød med smag af både chokolade, rosiner, tørret rød eller mørk frugt, krydderier, tjære og mokka, som regel ledsaget af markant syre og tanniner. Amarone har ofte har en let jordagtig karakter.

Efter høsten lægges druerne på træriste, stråmåtter eller plasticbakker, ofte på tørrelofter med gennemtræk, hvor de i gennemsnit tørrer i 3 måneder for at koncentrere smagsnuancerne. Herefter gæres druerne, der nu næsten ligner rosiner, hvilket giver en yderst kraftfuld og stærk vin, der fra visse producenter kan sammenlignes med Bourgogne i store årgange.

Lagringspotentialet er stort. Således kan Amarone della Valpolicella DOCG i gode årgange gemmes i 20 år eller mere, og i denne periode udvikles en enorm finesse og kompleksitet. Mange foretrækker dog vinen som ung, hvor den stadig har sin friskhed og livlige frugt. Første møde med en "gammel" Amarone kan nemlig være en ret voldsom oplevelse.

  Valpolicella 4     2007 01140204
                    Valpolicella regionen                                     Pier Palo Antolini besøg