topreklame-nyheder-image

 

topreklame-nyheder

topreklame-restpartier-image

 

topreklame-restpartier

topreklame-kontakt-image

 

topreklame-bestilling

Marche

Oldtidens romere var vilde med vin fra Picenum, som Marche hed dengang, og forsteninger viser, at der har været vinproduktion her siden jernalderen. Om det var etruskerne eller picenerne, der startede, er forskerne uenige om, men man kan i det mindste dokumentere den vilde vinstok, "Vitis Vinifera Silvestris", helt tilbage til omkring 700-tallet.

Navnet Marche (Le Marche er flertalsformen af det 'markgrevskab' på italiensk) hentyder til tiden, hvor området var styret af germanerne og hvor det bestod af mange mindre markgrevskaber (mark: germansk ord for grænse).

I dag er Marche mest besøgt for sine dejlige sandstrande, men det er ikke svært at finde andre gode grunde til et besøg. Foruden at være et vidunderligt, fredfyldt sted, placeret imellem Appenninerne i vest og Adriaterhavet i øst, vil man nemlig også opdage et smukt bakket landskab med små, muromkransede middelalderbyer, slotte og klostre placeret på hver bakketop.

Det var især hvidvinen Verdicchio, der med sin grønne amforaformede flaske for et par årtier siden satte Marche på vinkortet. Denne oftest meget lette hvidvin blev tidligere nærmest betragtet som en italiensk souvenir, men det er der nu lavet om på.

Ud med amforaflasker og ind med kontrol med høsttider og vinifikation. Resultatet er en nuanceret og interessant vin. Andre hvidvine er på vej, bl.a. den interessante og "genopstandne" Pecorino, som har et interessant og temmelig usædvanligt lagringspotentiale.

Tidligere dominerede hvidvinene totalt, men indenfor de seneste år er der kommet mere balance i regnskabet. De kendteste rødvine udgøres af Montepulciano-typen Cònero DOCG og den Sangiovese-baserede Rosso Piceno DOC, men der findes også IGT rødvinen Marche Rosso, som fra visse producenter kan være en overvældende oplevelse med sine 13,5% alkohol.

Marche tæller 17 DOC(G) zoner og én IGT-zone.

Offida er en lille by beliggende i den sydligere del af Marche vest for kystbyen San Benedetto del Tronto. Byen har også altid været kendt for sin vinproduktion, og det er ikke tilfældigt, at den regionale vinmesse for regionen Marche netop foregår her.

Indtil 2001 var Offida underlagt den store appellation Rosso Piceno DOC, men den negative konsekvens var desværre, at Offidas vine druknede i mængden og dermed forblev anonyme.

Redningen kom i 2001, da Offida fik sin egen DOC, og producenterne dermed endelig fik mulighed for at fremhæve distriktets vine, helt særlige personlighed og strukturelle karakteristika.

Og vi finder nogle specielle vine i Offida, f.eks. den elegante hvidvin Passerina og dybe, hvide Pecorino samt rødvinen Offida Rosso, der er en interessant blanding af Montepulciano og Cabernet Sauvignon.

I modsætning til andre DOC-zoner i Italien, er Offida opdelt i forskellige produktionsområder afhængig af vintype: Offida Pecorino og Offida Passerina produceres i 22 kommuner, mens Offida Rosso kun produceres i 17 kommuner. Distriktets Vin Santo fremstilles udelukkende i kommunerne Offida og Ripatransone.

Især hvidvinen Offida Pecorino er interessant, og den erfarne vinproducent, Guido Cocci Grifoni, som desværre sov alt for tidligt ind i døden i sommeren 2010, har ikke alene gjort et stort arbejde for dels at få Pecorino-druen gravet frem af glemslen, men også dokumenteret dens historiske oprindelse i Marche.

 

Marche landskab 3.3 
 Flotte vinmarker

Marche landskab 1.1 Landskabsbilleder fra Marche

Marche landskab 2.2

Rosso Picenos vinmarker ligger primært på de øverste bakker med højder op til 700 meter over havets overflade.

Området er domineret af Monte Sibillini's bjergtoppe, og ifølge legenden blev området, som bjergene er opkaldt efter, profetinden Sibillas foretrukne. Hun havde dels fået udødelighedens gave fra guden Apollon samt den ikke helt uinteressante evne, at optræde forskellige steder på forskellige tidspunkter.

På druesiden handler det mest om de blå (eller røde) Montepulciano og Sangiovese-druer, og især skal fremhæves rødvinen Rosso Piceno Superiore, en cru-vin, der produceres i et begrænset område i provinsen Ascoli Piceno.

Marche landskab 4.4

  marche stor  Marche lille