topreklame-nyheder-image

 

topreklame-nyheder

topreklame-restpartier-image

 

topreklame-restpartier

topreklame-kontakt-image

 

topreklame-bestilling

Murcia

Levanten

I Spaniens sydøstlige hjørne, Levanten, dvs. provinserne Valencia og Murcia, ligger nogle vindistrikter, der ikke er særligt kendte, men som ikke desto mindre leverer en masse vin.

DO Jumilla er et fladt højland, der brydes af stejle bjergkæder. Vin er sammen med oliven og mandler den eneste afgrøde, som kan tåle de store temperatursvingninger, man oplever hvert år.

Det er et distrikt med mange ambitioner, og man har for længst vist, at man har noget at have disse ambitioner i. Det er en lille by, Jumilla, på grænsen mellem Murcia og Castilla-La Mancha, som har givet navn til distriktet. Det er sandet jord, og derfor undgik man vinlusen, da den hærgede for hundrede år siden. (Der er ikke sprækker i sand, og derfor har vinlusen svært ved at komme ned til rodsystemet). Alicante har altid været en vigtig by for udskibning af vin til tørstige europæere. Ofte blev de mørke og alkoholrige vine blandet med mere solfattige vine nordpå.

Men for 25 år siden fandt den alligevel vej, og en total nyplantning med resistent rodmateriale var nødvendig. Det var en passende anledning til at bryde med fortiden. Også nede i kældrene, hvor man ryddede alt det gamle ud og installerede den nyeste teknik.

Man fastholdt Monastrell som den blå drue, fremtiden skulle bygges på. En klog disposition, for det er virkelig en drue, som gør sig godt her. Vinene på 100% Monastrell druer har vist sit fine lagringspotentiale.

Druer

minis 1

 

        spanien murcia

          Murcia

 

   egobodegas

 

  Lavia

 

 

Sierra Salinas

        Bodegas
   Sierra Salinas

Vinen går til de mange, der søger solen og varmen i feriebyerne langs Middelhavets Costa Blanca – i Alicante, Benidorm, Playa San Juan osv. – og den går til alverdens supermarkeder.

Levantens store kooperativer og vinfirmaer kan nemlig levere vin i de store mængder, og de kan oven i købet tilpasse vinens smag efter kundernes ønsker. Kvaliteten er upåklagelig, vinene er vellagrede og priserne i bund.

Der er dog også producenter, som ikke bare sender korrekte massevine af sted i tankvogne, men som sætter et personligt fingeraftryk på vinene og selv tapper dem.

De findes rundt omkring i de små distrikter Utiel-Requena, Yecla og Jumilla. Som regel laver de deres vine på druerne Monastrell, Garnacha og Tempranillo.

Monastrell er oprindeligt fra Spanien, men er nu vokset meget i Frankrig, hvor det er kendt som Mourvedre, og i Australien og Californien, hvor det kaldes Mataro (dog ikke så meget som tidligere - Mourvedre lyder bedre). Dens høje tanniner førte franskmændene til at døbe det, "Etrangle-Chien '- hundens strangler. Som en sort er det tørke-tolerante, sen modning og vægelsindet. Ublandede eksempler er sjældne udenfor Spanien.

Ego Bodegas
Ego bodegas ligger nogle kilometer væk fra det historiske centrum af Jumilla. Vinmageren er Antonio Arraez, en af hovedaktørerne bag den kvalitetsrevolution, som finder sted i de østspanske vindistrikter i disse år. Ego bodegas har 25 hektar vinmarker; med røde sorter som Syrah, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot samt den indfødte sort Monastrell som der er store forventninger til de kommende år.

Bodegas Sierra Salinas
Bodegas Sierra Salinas hører også blandt områdets mest succesrige vingårde. De har flere vine, som Parker har giver mere end 90 points, og det betragtes som særligt ærefuldt på de kanter. Vinmarkerne ligger i 400-500 højde. Det giver en passende nattekølighed i et område der ellers er kendt for 300 solskinsdage om året. Der kunstvandes ikke, og vinstokkene må klare sig med de 150 mm der er gennemsnittet for året.

Bodegas Lavia
Molino y Lagares blev grundlagt i 2003 men nu bruges navnet Bodegas Lavia.

Bodegas Lavia er en lille vingård der ligger i Venta del Pino i et smuk landskab og vinmarkerne ved siden af. Der er to vinmarker hvoraf den der ligger lige ved siden af er beplantet med 30 år gamle vinstokke. Lidt derfra i området Pasico Malo ligger den anden vinmark som er beplantet med 40 år gamle vinstokke.

Jordbunden i vinmarkerne er primært ler, grus og småsten. Så jorden er fattigt på næring og vinstokkene skal dybt ned for at finde vand. Vinmarkerne ligger i en højde på 800 meter over havets overflade. Middelhavsklimaet og bjergene påvirker vindyrkningen og giver optimale betingelser for vinproduktionen. Vintrene er kølige, ikke så meget nedbør, sommeren er varme men har kølige nætter så der er store temperatur udsving i døgnet.

Bodegas Lavia består af en gruppe af vinelskere der kender potentialet i at lave vin fra Bullas i provisen Murcia. Hovedformålet er at lave vine i den høje ende af kvalitetsskalaen fra egne vinmarker. Den høje vinkvalitet bliver opnået med fokus på både miljø og respekten for den lange vintradition der er i Bullas.

Vinene giver i sit udtryk påmindelser om jordforhold, vejret og selvfølgelig også Monastrell druerne der bliver brugt til vinene.

Der bruges små rustfri tanke på mellem 5.000 og 10.000 kg til gæring. Vinen lagre på franske egetræsfade i forskellige størrelser. Egetræsfadene kommer fra forskellige producenter men altid blandt de bedste.