topreklame-nyheder-image

 

topreklame-nyheder

topreklame-restpartier-image

 

topreklame-restpartier

topreklame-kontakt-image

 

topreklame-bestilling

Piemonte

Piemonte er Italiens næststørste region, der ligger ved foden af Alperne i det nord-vestlige hjørne af Italien. Regionen grænser desuden op til Frankrig og Schweiz. Der bor ca. 4,5 millioner mennesker i regionen.

Klimaet i Piemonte minder på mange punkter om klimaet i Danmark. Vintrene er kolde, mens somrene er varme og tørre. P.g.a. bjergene er området ofte indhyldet i tåge. Bjerge udgør en meget stor del af Piemontes areal. En meget stor del af vinproduktionen foregår som bekendt i den sydlige/sydøstlige del af Piemonte, hvor bjergene danner læ for elementernes rasen. Samtidigt får den sydlige del af regionen Liguriens milde Middelhavsvinde ind over, hvilket er med til at milde det til tider barske klima, når vi taler vinproduktion.

Navnet Piemonte betyder 'ved foden af bjergene', og med sin smukke beliggenhed ved foden af Alperne, må det siges at passe fint. Foruden vin er regionen også kendt for sine trøfler og nødder. Hovedbyen er Torino.

I 1720-1796 og igen i 1814-1861 var regionen det førende område i Kongeriget Sardinien. Landet blev uofficielt kaldt Sardinien-Piemonte eller Piemonte-Sardinien indtil det blev indlemmet i den italienske samling i 1861.

Måske overraskende for nogle, er Piemonte kun Italiens syvende største vinregion, men hvad den måtte mangle i kvantitet har den i allerhøjeste grad i kvalitet. Respekten for hævdvundne traditioner har ikke sin lige - heller ikke i sammenligning med de mest anerkendte områder i Frankrig.

De fleste vine i området kommer fra lokale druetyper, hvor Nebbiolo nok er den mest kendte. Hvilken vinkender spidser f.eks. ikke øren, når navne som Barolo og Barbaresco nævnes?

Piemonte har 48 DOC/DOCG-zoner, hvoraf 12 vine er DOCG, bl.a. Barolo, Barbaresco, Gattinara, Brachetto d'Acqui, Dolcetto di Dogliani, Gavi, Ghemme, Roero og Asti. Cirka 75% af Piemontes samlede produktion er DOC eller DOCG.

Som nævnt er Barolo og Barbaresco de kendeste i regionen, og disse imponerende vine er undergået store forandringer i stil og producenterne er nærmest delt op i to grupper, 'traditionalisterne' og de 'progressive'. Alt i alt har Barolo og Barbaresco bevaret sin ædle elegance, men er i de seneste år også blevet lettere tilgængelige smagsmæssigt. Det er ingen tilfældighed, at autoriteter på området regner Barolo og Barbaresco blandt verdens største rødvine.

Halvdelen af den rødvin, som drikkes i Piemonte er druen Barbera, men også vinene fra Dolcetto-druen har udviklet sig positivt og er værd at holde et skarpt øje med.

Piemonte 1
  Bølgende bakker i Piemonte

Piemonte 4
  En bakke delt op i flere parceller

Piemonte 5
 Klassisk Piemonte landskab

Piemonte 3
  Rahbek ham selv

piemonte 4
 Regionen Piemonte 

Hvad angår hvidvin er den mousserende Asti, fra Moscato-druen nok den mest kendte på vore breddegrader. Næst efter Champagne er den er verdens mest populære mousserende vin, men også andre hvidvine er værd at forsøge sig med. Prøv blot en vin fra druen Cortese, f.eks. Cortese di Gavi.

Provinsen Asti er en provins i regionen Piemonte i det nordlige Italien. Asti er provinsens hovedby. Den mousserende vin under samme navn, nemlig Asti, kommer også herfra.

Monferrato er en del af regionen Piemonte. Montferrato er et af de vigtigste vindistrikter i Italien. Land-
skabet er skåret i 2 af floden Tanaro.

Alba er både by og kommune i Piemonte. Alba er et vigtigt vinområde med omkring 290 cantinaer. Vinene i Alba kan deles i DOC: Barbera, Dolcetto, Nebbiolo og DOCG: Barbaresco, Moscato.

Piemonte 2
                                         På vinbesøg
italyPi

 

adelaide-barbera-preda

"Preda" Barbera d'Alba Superiore DOC

Cascina Adelaide
Barbera d'Alba Sup. "Vigna Preda" fra producenten Cascina Adelaide.
Hvis man ikke har noget imod vin med fadpræg, så er Adelaide altså sprængfyldt med supergod vin på konsekvent plan. De holder virkelig flot kvalitet i hele sortimentet.
Violet og dyb. Næsen har et ristet præg med masser af mint, kaffe, mørke kirsebær, solid kraft og en meget varm og særdeles indbydende kraft og finesse. Smagen er ganske let sødmefuld og mørk med fyldig og saftig smag af mørke kirsebær, ristet kaffe og fast og rank frugtsyre, som stiver oplevelsen af. Bider godt i munden og er klassisk frisk og energisk i mundhulen.
Mod finalen tørrer vinen let med tanniner og minder om, at den også tåler henlæggelse i kælderen i et par år."

2 glas af af 3 mulige på www.vinhulen.dk
2 glas = God til fremragende i sin kategori

ikon-roedvin
 

185,00 kr

pr. flaske
 
160,00 kr
pr. fl. v/3 flasker 
ikon-indhold 75 cl ikon-procent 14 ikon-holdbarhed 8 år ikon-smag Tør,
rødvin
ikon-drue Barbera d'Alba ikon-til-dekanteringikon-til-lagringspotikon-til-egetraeikon-til-madvinikon-til-barbecue
adelaide-barbera-amabilin-t

"Amabilin" Barbera d'Alba Superiore DOC

Cascina Adelaide
Amabilin har en varm og animalsk næse med masser af røg - næsten nyslukket lejrbål - træ, kød og en vis sødme underneden. Kolosalt mørk og heftig i næsen med nogen tjære og eukalyptos.
Smagen er let sødmefuld efterfuldt af cremet, fed smag af mørk frugt med tjære, blomme, lakrids, træ, røg og dog et herligt friskt præg af frugt, som supplerer nuancerne perfekt. Meget volumiøs og slagfast i smagen, hvor der kun er velsmag, kraft og flot struktur.
Helt sikkert en vin som kan gemmes i et par år, og som også kan nydes nu. Relativt tanninholdig uden at skræmme. Ganske tæt på 3 glas."

2 glas af af 3 mulige på www.vinhulen.dk
2 glas = God til fremragende i sin kategori

ikon-roedvin
 
275,00 kr
pr. flaske
 
225,00 kr
pr. fl. v/3 flasker 
ikon-indhold 75 cl ikon-procent 14,5 ikon-holdbarhed 8 år ikon-smag Tør,
rødvin
ikon-drue Barbera d'Alba ikon-til-dekanteringikon-til-lagringspotikon-til-egetraeikon-til-madvinikon-til-barbecue
Alessandria Barolo San Lorenzo 2008

Alessandria Barolo San Lorenzo

Fratelli Alessandria 2008
Duft og smag har enorm kompleksitet med rød og brun frugt med menthol, tobak, læder, efterårs-skovbund og lidt orangeskal. Der er fremragende længde på denne vin, der har den elegance, som er Verduno-vinenes kendemærke, men samtidig er der sideløbende stor aromatisk intensitet, hvor der er nye nuancer at finde, hver gang man leder!

Nydes af Bourgogneglas ved 17-19° til langtidsbraiseret kød, til oksefilet med svampetilbehør, til fjer- eller hårvildt med 'efterårstilbehør' eller til en god svamperisotto.

3 glas Gambero Rosso

94 points Robert Parker's Wine Advocate
"Alessandria's 2008 Barolo San Lorenzo wraps around the palate with superb intensity and depth. Layers of expressive dark fruit nearly manage to bury the tannins in this muscular, intense wine. With time in the glass, hints of menthol, smoke and tar emerge, adding further gravitas to what is a decidedly dark, brooding expression of Nebbiolo. In 2008, the San Lorenzo is a wine for the very patient. Anticipated maturity: 2018-2028. This is yet another solid set of wines from Fratelli Alessandria. Fine Barolo is never inexpensive, but these wines all deliver superb quality for the money. The single-vineyard Baroli are aged in a combination of French oak tonneaux and larger casks, an approach that works beautifully."

Antonio Galloni; The Wine Advocate #203, okt. 2012

ikon-roedvin
 
325,00 kr
pr. flaske
 
295,00 kr
pr. fl. v/3 flasker 
ikon-indhold 75 cl ikon-procent 14 ikon-holdbarhed 15 år ikon-smag Tør
tanninrig
rødvin
ikon-drue Nebbiolo ikon-til-dekanteringikon-til-lagringspotikon-til-egetraeikon-til-madvinikon-til-barbecue
Alessandria Barolo 2009

Alessandria Barolo

Fratelli Alessandria 2009
Duften er i denne 2009 Barolo frem for alt elegant og kompleks med rød og brun frugt, tørrede roser, violer, mentol samt den helt rigtige mængde fri syre, der pirrer sanserne og giver helheden kompleksitet. Smagen er dejligt 'svævende' med en forførende, vægtløs intensitet, hvor indtrykkene fra duften blandes med skovsvampe. I eftersmagen er der silkebløde tanniner, der på ingen måder er adstringerende. Dette er intens Barolo i udtalt selvsikker stil med en vedholdende eftersmag.

Prøv denne perle af en Barolo til svamperisotto, osso buco, stegt eller briaseret kalv, okse eller hårvildt. Hårde lagrede oste som Pecorino eller Parmiggiano er også selvskrevet Barolo-tilbehør. Nydes af rummelige Bourgogne-glas ved en serveringstemperatur på 17-19°.

91 points Robert Parker's Wine Advocate
"...balsam notes of eucalyptus, dried ginger and cola that give it an elegant and polished feel. The aromatic intensity is noteworthy."

The Wine Advocate #207 juni 2013
90 points Andrea Galloni
"A soft, supple wine, the 2009 is a fabulous choice for deinking now and over the next handful of years. The tannins are soft and exceptionally well balanced for a young wine, the flavors remain quite vibrant, which is rare for the year"

"If I had to pick one estate in Barolo that remains a bit under the radar, Fratelli Alessandria would be at or near the top of my list. This small, family-run estate has been doing fabulous work, especially over the last few years."

A. Galloni, okt. 2013

ikon-roedvin
 
250,00 kr
pr. flaske
 
225,00 kr
pr. fl. v/3 flasker 
ikon-indhold 75 cl ikon-procent 14 ikon-holdbarhed 12 år ikon-smag Tør,
tanninrig
rødvin
ikon-drue Nebbiolo ikon-til-dekanteringikon-til-lagringspotikon-til-egetraeikon-til-madvinikon-til-barbecue
Alessandria Barolo Gramolea 2007

Alessandria Barolo Gramolere

Fratelli Alessandria 2007
Dette er den mest potente af husets vine, hvor man i duft og smag finder et konglomerat af finesse og power, der udmønter sig i mørk, balsamisk frugt, kirsebær, lakrids, tobak samt en knivspids urter, tjære og chokolade. Der er moden sødme i frugten, men finishen er klassisk tør med modne, faste tanniner, der holder frugten i skak. Eftersmagen har fremragende længde, og vil med yderligere flaskelagring bare tiltage i kompleksitet. Med andre ord går denne vin trygt fremtiden i møde!

Denne vin viser sit værd, når den serveres korrekt (Bourgogneglas og tempereret til 18°) og sættes sammen med den rette mad, som i dette tilfælde kunne være enkle kødstykker med stegeflade, især Piemontes kraftige, rustikke braisere-retter, svamperisotto eller (i sæsonen!) stegt hårvildt. Har man ikke tid til de store gastronomiske sværdslag, så kan en kærlig svampetoast uden trøffelolie eller et stykke vellagret Parmigiano også udfylde rollen.

93 points Robert Parker's Wine Advocate
"The 2007 Barolo Gramolere is one of the fresher and more delineated Baroli from Alessandria in this vintage. Dark cherries, plums, menthol, spices and new leather come together beautifully in this firm, vibrant Barolo. The Gramolere impresses for its round, harmonious finish and terrific overall balance. Another year or two in bottle will only help the wine find greater balance. Anticipated maturity: 2012-2022."

The Wine Advocate #191, oktober 2011

ikon-roedvin
 
325,00 kr
pr. flaske
 
295,00 kr
pr. fl. v/3 flasker 
ikon-indhold 75 cl ikon-procent 14 ikon-holdbarhed 15 år ikon-smag Tør
tanninrig
rødvin
ikon-drue Nebbiolo ikon-til-dekanteringikon-til-lagringspotikon-til-egetraeikon-til-madvinikon-til-barbecue
 alessandria barolo gramolere

Barolo Gramolere

Fratelli Alessandria 2010 
Gramolere-marken ligger syd, syd-vestligt eksponeret i Monforte d'Alba (som den eneste af husets marker - de øvrige ligger i Verduno) på en blanding af kalkholdigt ler og sand. På denne topmark ejer familien 2 hektar med over 40 år gamle stokke. Vinene fra Monforte er mere 'bredskuldrede' og har mere struktur og balsamisk tjærepræg end Verduno-vinene, men ikke desto mindre fornemmer man også i denne vin Fratelli Alessandrias finesserige stil.

Vinifikationen foregår efter samme modus som de øvriger cru'er, hvilket vil sige maceration af knap 3 ugers varighed, hvorefter vinen lagres ca. tre år på fade: først tilbringer den 8 måneder år på franske Tonneaux (500 L), fulgt af 24 måneder på et stort 4.000 liters fad og efterfølgende flaskelagring.

Der er, en markant struktur til trods, nydelse at hente allerede ved frigivelse, men vinen vil naturligvis folde sig ud aromatisk ved yderligere lagring. Henlæggelsespotentialet i denne fantastiske årgang er stort: 20-30 år fra høstår er absolut realistisk med en god kælder.
Gramolere er den mest potente af husets vine, hvor man i duft og smag finder et konglomerat af finesse og power, der udmønter sig i mørk, balsamisk frugt, kirsebær, lakrids, tobak samt en knivspids urter, tjære og chokolade. Der er moden sødme i frugten, men finishen er klassisk tør med modne, faste tanniner, der holder frugten i skak. Eftersmagen har fremragende længde, og vil med yderligere flaskelagring bare tiltage i kompleksitet. Med andre ord går denne vin trygt fremtiden i møde!

Denne vin viser sit værd, når den serveres korrekt (Bourgogneglas og tempereret til 18°) og sættes sammen med den rette mad, som i dette tilfælde kunne være enkle kødstykker med stegeflade, især Piemontes kraftige, rustikke braisere-retter, svamperisotto eller (i sæsonen!) stegt hårvildt. Har man ikke tid til de store gastronomiske sværdslag, så kan en kærlig svampetoast uden trøffelolie eller et stykke vellagret Parmigiano også udfylde rollen.

95 points Robert Parker's Wine Advocate

3 glas Gambero Rosso

95 points Wine Enthusiast

ikon-roedvin
 
355,00 kr
pr. flaske
 
305,00 
 pr. flaske v/2 stk
ikon-indhold 75 cl ikon-procent 14 ikon-holdbarhed 20 år ikon-smag Tør
Tannin-rig
ikon-drue Nebbiolo ikon-til-dekanteringikon-til-madvinikon-til-lagringspotikon-til-egetrae