topreklame-nyheder-image

 

topreklame-nyheder

topreklame-restpartier-image

 

topreklame-restpartier

topreklame-kontakt-image

 

topreklame-bestilling

Historie, geografi og klima

Historie
Spaniens tid som stormagt i det 16. og 17. århundrede blev afsluttet, da England gjorde krav på overdragelse af oversøiske territorier. Landet kom bagud, da der ikke skete samme industrielle revolution som i blandt andet England, Frankrig og Tyskland. Spanien var neutral under både første og anden verdenskrig, men var i borgerkrig fra 1936-39. Efter Anden Verdenskrig indhentede Spanien de andre europæiske lande i den økonomiske udvikling. Der har i mange år været problemer med terrorisme i den nordlige del af Spanien, hvor ETA holder til.

Geografi
Spanien ligger i det sydvestlige Europa med grænser til Biscayiske Bugt, Middelhavet, det Nordatlantiske Ocean og Pyrenæerne, sydvest for Frankrig. Grænser op til Portugal, Frankrig, Andorra, Marokko, og Gibraltar. Hovedstad Madrid. 505.957 km2 (Danmark 43.000 km2).

Klima
Spanien ligger både i den tempererede og den subtropiske klima zone. Den nordlige del af landet har tempereret oceanisk klima, med relativt kølige somre og milde vintre. Inde midt i landet er der fastlandsklima med kolde vintre og meget varme somre uden ret meget nedbør. Middelhavskyst og Andalusien har udpræget middelhavsklima, med vintertemperaturer omkring 10 grader, og august temperaturer på op til 30 grader.

Miljø
Middelhavet er forurenet af spildevand, og affald fra olieproduktionen ved kysten, der er problemer med drikkevandets kvalitet, som der desuden også er mangel på.

Befolkningen
Overvejende af spansk oprindelse. Befolkningen består af 92 % spaniere og 8% af anden etnisk herkomst end spansk. Hovedsprog kastiliansk (spansk), der tales katalansk, baskisk, galicisk og valenciansk i de pågældende regioner.

Befolkning
44 millioner