topreklame-nyheder-image

 

topreklame-nyheder

topreklame-restpartier-image

 

topreklame-restpartier

topreklame-kontakt-image

 

topreklame-bestilling

Om Tysk Riesling vin

 

Tyskland generelt

Tyskland har de seneste 20 år gennemgået en dramatisk udvikling, der har vendt op og ned på alt, ikke mindst deres noget særegne kvalitetssystem, som bygger på druemostens sukkerindhold ved høstning. I 1984 blev der solgt flere end 175 millioner flasker af den søde og meget billige tyske Liebfraumilch. Der var bekymrende lav interesse for kvalitet og oprindelse af vinen, bare den smagte ens år efter år, hvilket netop er hvad en Liebfraumilch gør. Det gav Tyskland et image som producent af billige søde hvidvine, primært for ældre og helt unge mennesker.

I dag har markedet ændret sig, der er større efterspørgsel efter tørre hvidvine og ikke mindst efter kvalitet frem for kvantitet. De tyske producenter var sene til at indse, eller måske snarere erkende, denne udvikling. De fortsatte derfor med at producere billige sødlige hvidvine. Eksporten af Liebfraumilch er i dag næsten halveret og der er kommet lang større fokus på kvalitet og ikke mindst på produktion af rødvin. Når tyskerne vil, kan de producere vine uden sammenligning, der er perfekte ledsagere til mad.

 

Druesorter

Tyskland - druesorter

 

I dag har markedet ændret sig, der er større efterspørgsel efter tørre hvidvine og ikke mindst efter kvalitet frem for kvantitet. De tyske producenter var sene til at indse, eller måske snarere erkende, denne udvikling. De fortsatte derfor med at producere billige sødlige hvidvine. Eksporten af Liebfraumilch er i dag næsten halveret og der er kommet lang større fokus på kvalitet og ikke mindst på produktion af rødvin. Når tyskerne vil, kan de producere vine uden sammenligning, der er perfekte ledsagere til mad.

 

Riesling i Tyskland

De tyske vinmarker er dramatisk anlagt. Det er stejle skråninger, der løber langs de kendte floder Rhinen, Mosel og Nahe. Undergrunden varierer i stor stil, hvilket genfindes i vinene, som generelt er meget præget af deres terroir. Riesling er den altdominerende sort. I Tyskland opnår den sit ypperste udtryk. Druen modner sent og det let kølige klima i Tyskland gør, at den ikke bliver overmoden, så den vigtige syre bibeholdes. Vine på Riesling har en enestående evne til konstant at udvikle sig. Ung Riesling er frisk og mineralsk, med syrlige noter af citrus, grapefrugt, grønne æbler og en snert af fersken. Efter nogle år på flaske begynder vinen at udvikle sig og kompleksiteten stiger. Samtidig bliver syren blødere, vinen får større krop og den bliver mere tør. 

 

Historie

Tysk vitikultur kan dateres tilbage til et sted mellem 1. og 4. århundrede. Ikke meget er kendt omkring den periode og vi skal 1.000 år frem, før vinproduktionen begynder at ligne den vi kender i dag. Spätburgunder kan dateres tilbage til det 14. århundrede og Riesling til det 15. århundrede. I middelalderen voksede den tyske vinproduktion kraftigt og man mener, at den på et tidspunkt var op til fire gange så stor som i dag. De vinregioner, der i dag dyrkes, er i store træk de samme som under middelalderen, men antallet af vinstokke og marker er reduceret.

I 1775 blev høsten i Rheingau forsinket, da kureren, som skulle skyde høsten i gang, blev to uger forsinket. Det resulterede i, at Riesling-vinstokkene utilsigtet blev angrebet af ædel råd. Overraskende resulterede dette uheld i delikate søde vine, som blev navngivet Spätlese, der netop betyder sent høst. I 1787 introducerede man begrebet Auslese og dermed var man i gang med af differentiere mellem de senthøstede druer og grundlagde det tyske prædikat system. Som så ofte i historien, var det en utilsigtet hændelse, som skabte noget nyt og banebrydende.

 

Klassifikation af Tysk vin

Tyskland - klassifikation

Tyskland - kort

Hvis en tysk vin er placeret i den bedste kvalitetskategori, Qualitätswein mit Prädikat, tilføjes et prædikat. Et prædikat er en udmærkelse eller en skelnen.Vinen skelnes fra hinanden ved at analysere sukkerindholdet i vinen, også kaldet Oechsle. Sukkerindholdet bestemmer altså prædikatet.

Tyskland - kort 1

 

Det tyske prædikät system

Tyskland - Prrdikät

 Tyskland - billede 1

En Auslese er ikke nødvendigvis bedre end en Kabinett, den er heller ikke nødvendigvis sødere end en Kabinett. Som udgangspunkt følger prisen og sødmen dog Oechsleværdien.