Piemonte er Italiens næststørste region, der ligger ved foden af Alperne i det nord-vestlige hjørne af Italien. Regionen grænser desuden op til Frankrig og Schweiz. Der bor ca. 4,5 millioner mennesker i regionen.
Klimaet i Piemonte minder på mange punkter om klimaet i Danmark. Vintrene er kolde, mens somrene er varme og tørre. P.g.a. bjergene er området ofte indhyldet i tåge. Bjerge udgør en meget stor del af Piemontes areal. En meget stor del af vinproduktionen foregår som bekendt i den sydlige/sydøstlige del af Piemonte, hvor bjergene danner læ for elementernes rasen. Samtidigt får den sydlige del af regionen Liguriens milde Middelhavsvinde ind over, hvilket er med til at milde det til tider barske klima, når vi taler vinproduktion.
Navnet Piemonte betyder 'ved foden af bjergene', og med sin smukke beliggenhed ved foden af Alperne, må det siges at passe fint. Foruden vin er regionen også kendt for sine trøfler og nødder. Hovedbyen er Torino.
I 1720-1796 og igen i 1814-1861 var regionen det førende område i Kongeriget Sardinien. Landet blev uofficielt kaldt Sardinien-Piemonte eller Piemonte-Sardinien indtil det blev indlemmet i den italienske samling i 1861.
Måske overraskende for nogle, er Piemonte kun Italiens syvende største vinregion, men hvad den måtte mangle i kvantitet har den i allerhøjeste grad i kvalitet. Respekten for hævdvundne traditioner har ikke sin lige - heller ikke i sammenligning med de mest anerkendte områder i Frankrig.
De fleste vine i området kommer fra lokale druetyper, hvor Nebbiolo nok er den mest kendte. Hvilken vinkender spidser f.eks. ikke øren, når navne som Barolo og Barbaresco nævnes?
Piemonte har 48 DOC/DOCG-zoner, hvoraf 12 vine er DOCG, bl.a. Barolo, Barbaresco, Gattinara, Brachetto d'Acqui, Dolcetto di Dogliani, Gavi, Ghemme, Roero og Asti. Cirka 75% af Piemontes samlede produktion er DOC eller DOCG.
Som nævnt er Barolo og Barbaresco de kendeste i regionen, og disse imponerende vine er undergået store forandringer i stil og producenterne er nærmest delt op i to grupper, 'traditionalisterne' og de 'progressive'. Alt i alt har Barolo og Barbaresco bevaret sin ædle elegance, men er i de seneste år også blevet lettere tilgængelige smagsmæssigt. Det er ingen tilfældighed, at autoriteter på området regner Barolo og Barbaresco blandt verdens største rødvine.
Halvdelen af den rødvin, som drikkes i Piemonte er druen Barbera, men også vinene fra Dolcetto-druen har udviklet sig positivt og er værd at holde et skarpt øje med.
|
Bølgende bakker i Piemonte
En bakke delt op i flere parceller
Klassisk Piemonte landskab
|