topreklame-nyheder-image

 

topreklame-nyheder

topreklame-restpartier-image

 

topreklame-restpartier

topreklame-kontakt-image

 

topreklame-bestilling

Piemonte

Piemonte er Italiens næststørste region, der ligger ved foden af Alperne i det nord-vestlige hjørne af Italien. Regionen grænser desuden op til Frankrig og Schweiz. Der bor ca. 4,5 millioner mennesker i regionen.

Klimaet i Piemonte minder på mange punkter om klimaet i Danmark. Vintrene er kolde, mens somrene er varme og tørre. P.g.a. bjergene er området ofte indhyldet i tåge. Bjerge udgør en meget stor del af Piemontes areal. En meget stor del af vinproduktionen foregår som bekendt i den sydlige/sydøstlige del af Piemonte, hvor bjergene danner læ for elementernes rasen. Samtidigt får den sydlige del af regionen Liguriens milde Middelhavsvinde ind over, hvilket er med til at milde det til tider barske klima, når vi taler vinproduktion.

Navnet Piemonte betyder 'ved foden af bjergene', og med sin smukke beliggenhed ved foden af Alperne, må det siges at passe fint. Foruden vin er regionen også kendt for sine trøfler og nødder. Hovedbyen er Torino.

I 1720-1796 og igen i 1814-1861 var regionen det førende område i Kongeriget Sardinien. Landet blev uofficielt kaldt Sardinien-Piemonte eller Piemonte-Sardinien indtil det blev indlemmet i den italienske samling i 1861.

Måske overraskende for nogle, er Piemonte kun Italiens syvende største vinregion, men hvad den måtte mangle i kvantitet har den i allerhøjeste grad i kvalitet. Respekten for hævdvundne traditioner har ikke sin lige - heller ikke i sammenligning med de mest anerkendte områder i Frankrig.

De fleste vine i området kommer fra lokale druetyper, hvor Nebbiolo nok er den mest kendte. Hvilken vinkender spidser f.eks. ikke øren, når navne som Barolo og Barbaresco nævnes?

Piemonte har 48 DOC/DOCG-zoner, hvoraf 12 vine er DOCG, bl.a. Barolo, Barbaresco, Gattinara, Brachetto d'Acqui, Dolcetto di Dogliani, Gavi, Ghemme, Roero og Asti. Cirka 75% af Piemontes samlede produktion er DOC eller DOCG.

Som nævnt er Barolo og Barbaresco de kendeste i regionen, og disse imponerende vine er undergået store forandringer i stil og producenterne er nærmest delt op i to grupper, 'traditionalisterne' og de 'progressive'. Alt i alt har Barolo og Barbaresco bevaret sin ædle elegance, men er i de seneste år også blevet lettere tilgængelige smagsmæssigt. Det er ingen tilfældighed, at autoriteter på området regner Barolo og Barbaresco blandt verdens største rødvine.

Halvdelen af den rødvin, som drikkes i Piemonte er druen Barbera, men også vinene fra Dolcetto-druen har udviklet sig positivt og er værd at holde et skarpt øje med.

Piemonte 1
  Bølgende bakker i Piemonte

Piemonte 4
  En bakke delt op i flere parceller

Piemonte 5
 Klassisk Piemonte landskab

Piemonte 3
  Rahbek ham selv

piemonte 4
 Regionen Piemonte 

Hvad angår hvidvin er den mousserende Asti, fra Moscato-druen nok den mest kendte på vore breddegrader. Næst efter Champagne er den er verdens mest populære mousserende vin, men også andre hvidvine er værd at forsøge sig med. Prøv blot en vin fra druen Cortese, f.eks. Cortese di Gavi.

Provinsen Asti er en provins i regionen Piemonte i det nordlige Italien. Asti er provinsens hovedby. Den mousserende vin under samme navn, nemlig Asti, kommer også herfra.

Monferrato er en del af regionen Piemonte. Montferrato er et af de vigtigste vindistrikter i Italien. Land-
skabet er skåret i 2 af floden Tanaro.

Alba er både by og kommune i Piemonte. Alba er et vigtigt vinområde med omkring 290 cantinaer. Vinene i Alba kan deles i DOC: Barbera, Dolcetto, Nebbiolo og DOCG: Barbaresco, Moscato.

Piemonte 2
                                         På vinbesøg
italyPi

 

adelaide-barbera-preda

"Preda" Barbera d'Alba Superiore DOC

Cascina Adelaide
Barbera d'Alba Sup. "Vigna Preda" fra producenten Cascina Adelaide.
Hvis man ikke har noget imod vin med fadpræg, så er Adelaide altså sprængfyldt med supergod vin på konsekvent plan. De holder virkelig flot kvalitet i hele sortimentet.
Violet og dyb. Næsen har et ristet præg med masser af mint, kaffe, mørke kirsebær, solid kraft og en meget varm og særdeles indbydende kraft og finesse. Smagen er ganske let sødmefuld og mørk med fyldig og saftig smag af mørke kirsebær, ristet kaffe og fast og rank frugtsyre, som stiver oplevelsen af. Bider godt i munden og er klassisk frisk og energisk i mundhulen.
Mod finalen tørrer vinen let med tanniner og minder om, at den også tåler henlæggelse i kælderen i et par år."

2 glas af af 3 mulige på www.vinhulen.dk
2 glas = God til fremragende i sin kategori

ikon-roedvin
 

185,00 kr

pr. flaske
 
160,00 kr
pr. fl. v/3 flasker 
ikon-indhold 75 cl ikon-procent 14 ikon-holdbarhed 8 år ikon-smag Tør,
rødvin
ikon-drue Barbera d'Alba ikon-til-dekanteringikon-til-lagringspotikon-til-egetraeikon-til-madvinikon-til-barbecue
adelaide-barbera-amabilin-t

"Amabilin" Barbera d'Alba Superiore DOC

Cascina Adelaide
Amabilin har en varm og animalsk næse med masser af røg - næsten nyslukket lejrbål - træ, kød og en vis sødme underneden. Kolosalt mørk og heftig i næsen med nogen tjære og eukalyptos.
Smagen er let sødmefuld efterfuldt af cremet, fed smag af mørk frugt med tjære, blomme, lakrids, træ, røg og dog et herligt friskt præg af frugt, som supplerer nuancerne perfekt. Meget volumiøs og slagfast i smagen, hvor der kun er velsmag, kraft og flot struktur.
Helt sikkert en vin som kan gemmes i et par år, og som også kan nydes nu. Relativt tanninholdig uden at skræmme. Ganske tæt på 3 glas."

2 glas af af 3 mulige på www.vinhulen.dk
2 glas = God til fremragende i sin kategori

ikon-roedvin
 
275,00 kr
pr. flaske
 
225,00 kr
pr. fl. v/3 flasker 
ikon-indhold 75 cl ikon-procent 14,5 ikon-holdbarhed 8 år ikon-smag Tør,
rødvin
ikon-drue Barbera d'Alba ikon-til-dekanteringikon-til-lagringspotikon-til-egetraeikon-til-madvinikon-til-barbecue